TEMA 5: STRANDBREDDEN SOM SPISEKAMMER
De senere år, har der været meget fokus på, at det bl.a. af miljømæssige årsager er vigtigt at spise lokale produkter, producerede såvel som vilde. Strandbredden er nok den naturtype, hvor man kan finde de bedste vilde spiseurter. Dertil kommer jo alle ”havets frugter” som østers, muslinger, fisk, tang mm.
Mange af strandbreddens urter har såkaldt kødede eller sukkulente blade, som holder på plantens vand, sådan at de skal optage mindre af den saltholdige vand fra jordbunden. De tykke blade betyder, at man nemt kan samle planter nok til et måltid. Desuden smager de spiselige strandplanter dejligt, fordi de ofte er lidt salte.
Det gælder for alle bladgrønsager – både de vilde urter og salat og spinat fra haven – at de er bedst, når bladene er spæde og friske.
Strandens spiselige urter kan ofte tilberedes ligesom man vil anvende spinat. De kan dampes, sauteres i lidt olie, stuves eller indgå i retter som lasagne, tærte og madpandekager. De spiselige strandurter er uden undtagelse gode som tilbehør til fiskeretter.
Forslag til retter på en buffet eller smagsprøver med strandbreddens og havets råvarer.
- Saml blade fra f.eks. bladbede, strandmælde, strand-asters og strand-vejbred. Find en opskrift på fiskelasagne og erstat spinaten med de forskellige strandurter, som lige skal blancheres et par minutter, inden de lægges i lasagnen.
- Lav fiskefrikadeller, hvor fiskefarsen evt. tilsat lidt hakket strandkarse eller strandsennep. Strandarve eller kveller (salturt) blancheres et par minutter og serveres som tilbehør til frikadellerne. Kan serveres med hjemmelavet remoulade og enten rugbrød eller kogte kartofler.
- Saml tang, f.eks. sukkertang, søl, blæretang og savtang. Find en opskrift på tang-chips, enten friturekogte eller ovnstegte. Server sprøde tang-chips med en sjov dop, evt. med lidt hakket strandsennep.